Gilde Sint Agatha Boekel

Lintje voor Jan van Bergen

DSC06876 001.jpgDSC06887 001.jpgDSC06878 001.jpg

 

 

 

 

 

Gildebroeder Jan van Bergen werd op 26 april jl. blij verrast met een onderscheiding van Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Alexander voor het vele vrijwilligerswerk dat hij verricht. 's Avonds toog het voltallige gilde naar Venhorst om hem, voor zijn woning, een vendelgroet te brengen. Daarna bood hij alle gildebroeders en gildezusters een oranje bitter aan. Het gilde feliciteert Jan met deze mooie onderscheiding.

 

 

 

 

Koning 2018

koning Jan L. 1.jpgZondag 8 april jl., tijdens het jaarlijkse koningschieten, schoot gildebroeder Jan Leenders zich tot Koning van gilde Sint Agatha Boekel. 
Hij koos zijn vrouw Petra als Koningin, die zich eerder op de dag als Barones van het gilde had geschoten. 
Zij waren al eerder het koningspaar in 2008 en 2009.
Op maandagdagavond 16 april vanaf 20.00 uur is er in het gildehuis aan de Waterval 3a (nabij het sportpark) een receptie voor het Koningspaar.

Trip naar Gouda en Den Haag

2018 03 14 Gilde in Gouda en den Haag 2e kamer 202018 03 14 Gilde in Gouda en den Haag 2e kamer 33

Op woensdag 14 maart 2018 heeft het gilde Sint Agatha Boekel een bezoek gebracht aan de 2e kamer in Den Haag. Het gezelschap bestond uit gildeleden en vrienden met hun partners.

Dit bezoek was op uitnodiging van het CDA en ook de rondleiding werd door vertegenwoordigers van het CDA goed en zeer informatief verzorgd terwijl ook de inwendige mens niet vergeten werd.

Ook een kort bezoek aan het centrum van Gouda met een mars over het stadsplein met het Oude Stadhuis was de moeite waard.

De deelnemers hebben een plezierige trip meegemaakt op deze zonnige dag waarbij het afsluitende diner de kers op de taart was.

De foto.s links en rechts geven een korte blik van de groep . Links voor het Oude Stadhuis in Gouda en rechts bij aankomst op het Binnenhof.

NL Doet 2018

IMG 20180310 121637 kopieOok dit jaar heeft het gilde meegedaan aan de actie van het Oranje Fonds "NL-Doet ". De organisatie MEMO ( Mensen & Mogelijkheden) uit Boekel had gevraagd om hulp bij het opknappen van hun gebouw. Het was nodig om enkele ruimten op te pimpen. Onder aanvoering van Jan Oerlemans met ondersteuning van Peter van Hees,   Frits Koolen en Jan Leenders werd deze klus met grote inzet en vakkundig geklaard.

Deken 2018

Nieuwe Deken Ron

receptie Ron 18 web.jpgOmdat Ron Dobbelaar, de Nieuwe Deken van gilde St. Agatha, tijdens St. Achtendagh ziek was, is hij op maandag 19 februari alsnog door de Hoofdman geïnstalleerd. Na de installatie werd hem buiten een vendelgroet gebracht. In het gildehuis werd hij door de gildeleden en andere belangstellenden gefeliciteerd. Daarna was het een zeer gezellig samenzijn en werd er een toost op de nieuwe deken uitgebracht.

Het gilde wenst hem veel plezier en broederschap binnen de vereniging.

Cor van den Elsen ge-eerd met Lintje

DSC05699 kopie.jpgDSC05718 kopie.jpgGildebroeder Cor van den Elsen werd op 31 december j.l. verrast met een onderscheiding van zijne Hoogheid Koning Alexander. Cor was aan zijn laatste dag als kassier van het Boerenbondmuseum aan het werk toen plotseling zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen aangevuld met vele familie-leden begeleid door burgemeester Pierre Bos en het gilde uit Boekel ten tonele verschenen. Totaal beduusd onderging Cor deze huldiging voor het vele werk wat hij voor het Boerenbondsmuseum, voor het gilde en voor zijn diensten aan de parochie Sint Agatha in Boekel. Nadat de burgemeester hem de versierselen had opgespeld , de oorkonde aangereikt en natuurlijk zijn vrouw een mooi bloemstuk overhandigd had volgde een vendelgroet van zijn gildebroeders. Cor PROFICIAT!

Gildehuis in nieuw jasje

gildehuis foto 4 11 2017 kopie.jpgHet gildehuis van gilde Sint Agatha Boekel is in 2012-2013 opgetrokken uit, aan elkaar gekoppelde, containers van een oud schoolgebouw. Voorzieningen om er ooit een gevel omheen te zetten waren destijds al genomen. De ruimte onder het gebouw werd al spoedig erg vochtig en het platte dak was aan vernieuwing toe. Begin dit jaar werd daarom besloten om er een stalen constructie overheen te zetten, een stenen muur omheen te metselen en een schuin dak op te maken. Gildeleden en ingehuurde vaklui maakten van de containerbouw in enkele maanden tijd een prachtig gildehuis dat gezien mag worden.

Op maandag 6 november, tijdens de jaarlijkse avond voor de vrienden van het gilde, werd het gebouw officieel heropend door Gildekoning Gerrit Janssen. Na het doorknippen van een geel lint gaat het genodigde gezelschap naar de grote zolderruimte, waar een ingehuurde vlakschietbaan is opgesteld. Het gilde heeft nu de mogelijkheid om niet alleen buiten op de schietmasten, maar ook binnen op de zolderruimte met kruisbogen en/of met luchtbuksen te schieten.

Leden van gilde Sint Agatha hebben nu een mooi onderkomen waar ze erg trots op zijn.

Gildebezoek aan Provinciehuis Brabant

2017 11 17 Gilde provinciehuis52.jpgDSC04885 2.jpgOp 17 november 2017 bracht het gilde Sint Agatha Boekel een bezoek aan het provinciehuis te s'Hertogenbosch op uitnodiging van het CDA Brabant.

De ruim 30 personen, waaronder ook enkele vrienden en alle gildebroeders en zusters in uniform, werden om 12 uur welkom geheten door een CDA-vrijwilliger. Direct na aankomst waren er broodjes met koffie en fruit. Tijdens deze lunch werd er een korte inleiding gehouden door Caroline van Brakel, statenlid voor het CDA.  Zij gaf een leerzame inleiding over bestuur en organisatie van Provinciale staten in het algemeen met daarin ook de rol van de CDA-afgevaardigheden in Provinciale staten. Nadien volgde een korte kwis voor de deelnemers. Het bleek dat er duidelijk was gesproken en goed was opgelet want voor het resultaat kwam een uitnodiging van het CDA-fractie in de 2e kamer in den Haag. Dit zal wellicht het komend jaar zijn vervolg krijgen. Hierop volgde een indrukwekkende rondleiding door het, vooral van binnen,  indrukwekkende provinciehuis.  Nadat een kort bezoek aan een statenvergadering  gebracht was en genoten werd van een heerlijke kop koffie keerde de groep voldaan huiswaarts. Het was een gezellig en leerzaam uitstapje.

Overlijden Gildelid Piet van Velthoven

downloadPiet v. Velthoven 1 kopieMonseigneur Piet v. Velthoven (91)Overleden 6 november 2017 Niet geheel onverwacht is onze gildebroeder en oud-pastoor van Venhorst overleden. Gildebroeder Piet had het gilde hoog in zijn vaandel. Trots als hij was wanneer het gilde Sint Agatha aantrad t.g.v. het St.Jozefdag  en de gilde-mis mee opfleurde. Na ruim 30 jaar in Venhorst als pastoor zijn ambt vervulde moest hij de laatste jaren vanwege zichtproblemen zijn ambt neerleggen. Na 2015 bleef hij toch in zijn geliefde pastorie in Venhorst wonen.. De laatste weken van zijn leven verbleef hij in een zorgcentrum in Schaijk, waar hij is overleden. Zijn gildebroeders hebben hem een stijlvolle begravenis kunnen bezorgen.

E.R.P. te Venhorst

 

 DSC 4026 2DSC 3971
 
 

Van 18 tot 21 oktober 2017 was Venhorst gastheer van een internationaal gezelschap. Ruim 250 gasten uit europesche kleine kernen ( E.R.P. Europian Rural Parliament ) kwamen samen naar het Boekelse kerkdorp om kennis te nemen van de leefbaarheid in deze omgeving. Venhorst en de aansluitende peeldorpen werden bekeken vanuit een 3-tal thema's zijnde: Onze natuur, ons voedsel en onze energie. 

 Natuurlijk was de Brabantse gastvrijheid in al die dagen als een rode draad zichtbaar in al die activiteiten. De gilden uit Boekel, Gemert en Bakel droegen natuurlijk hier ook hun steentje bij.In een prachtig uitgevoerde vendelgroet op het dorpsplein in het bijzijn van de vele bezoekers werden de buitenlandse gasten letterlijk uitgezwaaid.

 

 
 
 
 
 
DSC 4036 2DSC 4060 3

Clubkampioen 2017 Kruisboogschieten

Clubkampioen 2017 KruisboogschietenDe interne competitie is vanmiddag afgesloten.(16 september)
De finale was erg spannend want het verschil tussen de 2 echte kanshebbers voor de titel "GILDEKAMPIOEN 2017" was slechts één punt.
Maar beiden schoten vandaag 13 punten waardoor Arie v.d. Kimmenade "GILDEKAMPIOEN 2017" werd met 85 punten.
Jo Vluggen werd tweede met 84 punten en Jan Oerlemans derde met 77 punten.

Kofferbakverkoop september 2017

DSC04800 2.jpgDSC04804 2.jpgGildebroeder/gildezuster,

Voor de 15e keer werd de gildekofferbakverkoop georganiseerd. 
Mede dankzij schitterend weer maar zeker ook omdat met man en macht, met veel plezier door nagenoeg alle gildeleden bijgestaan door enkele vrienden in broederschap en vriendschap deze prestatie geleverd. Het resultaat is dus niet allen financieel maar ook een prima gilde-uitstraling naar alle bezoekers en standhouders , In een woord GEWELDIG!

 Wij danken alle gildeleden, maar ook enkele vrienden van het gilde die hebben meegewerkt aan het slagen van deze kofferbakverkoop.

Namens de werkgroep "kofferbakverkoop",
Jan Leenders

 

DSC04807 2.jpgDSC04810 2.JPG

Poort Parkeerterrein tbv Kofferbakverkoop

Poort plaatsen 2017 web.jpgGilde Sint Agatha organiseert al enkele jaren een kofferbakverkoop op het evenemententerrein van de gemeente Boekel. Vanwege het succes werd het parkeren langs de openbare weg een steeds groter knelpunt. Een prima oplossing ( voorlopig) is de samenwerkingsovereenkomst met de familie van Haandel op een naastgelegen weiland. In de nabijheid van de kofferbakentree is een poort gemaakt als ingang voor het parkeren. Wellicht is hierdoor het parkeerprobleem omgezet in een zeer wenselijke oplossing met een geweldige mogelijkheid en wenselijkheid van bezoekers en organisatie. Succes gewenst.

De zoldertrap in het Gildehuis

Kopie van DSC04500.jpgKopie van DSC04501.jpgOp maandag 11 september 2017 werd onder leiding van Jan Manders bijgestaan door een aantal gildebroeders de zoldertrap geplaatst.

Na deze etappe wordt voorlopig het einde ingeluid van de 2e fase "Bouw Gildekamer  van het gilde Sint Agatha Boekel'.

 

 

 

 

 

  

Kopie van DSC04510.jpgKopie van DSC04509.jpg

Gildebroeder Jan Manders 50-jr Huwelijksjubileum

DSC04288.jpgGildebroeder Jan Manders met zijn Mientje was in 2017 50 jaar getrouwd. Vanwege familie omstandigheden werd de viering verplaats naar 8 september 2017. Tijdens een uitermate druk bezochte receptie was uiteraard ook gilde Sint Agatha van de partij. Jan en Mientje kregen onder toeziend oog van velen bezoekers een vendelgroet door vendelier Henk van Thiel. De uitnodiging van de jubilaris om een koele dronk te nuttigen werd in dankbaarheid en welwillend geaccepteerd door de gildebroeders en -zusters.

Parochie Boekel 100e Bedevaart Handel

Image00003Op 10 september 2017 werd de 100ste Bedevaart van de parochie Boekel, resorterend onder de koepel van de Sint Petrusparochie in Uden, naar het pelgrimsoord van Onze Lieve Vrouw Maria in Handel gehouden. Bisschop de Korte kwam speciaal om deze viering extra luister bij te zetten naar Handel. In zijn voorgaan werd hij geassisteerd door een gastpriester uit Kenia en door diaken Henk van Thiel.

De 3 gilden uit Boekel, Uden en Zeeland waren present om de viering een extra chachet te geven. Vele parochianen kwamen om deel te nemen aan deze viering waar de gezangen verzorgd werd door een gezamenlijk kerkkoor uit Boekel en Venhorst.

Image00004Image00001Na de plechtigheid werd afsluitend een gezellig samenzijn met een kopje koffie in gemeenschapshuis "De Bron " doorgebracht  waarna een ieder tevreden huiswaarts keerde.

 

Landjuweel september 2017 Soest

 jbr6511 jbr5433De federatie van Brabantse Schuttersgilde organiseert elke 7 jaar een Landjuweel.In 2017 werd dit gildefestijn georganiseerd door het Groot Gaasbekergilde uit Soest.Natuurlijk was gilde St.Agatha ook daarbij aanwezig.

Peter van Hees sleepte er met bazuinblazen een prijs in de wacht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 jbr651820170903 bbr5073

Kruisboog-Koppelwedstrijden Kring 2017

DSC 1617 960x640Het wipschieten is bij de gilden in kring Peelland 15 jaar geleden ontstaan. Sinds de heroprichting van het Sint Agatha gilde in Boekel doen diverse gildebroeders en -zusters mee. Leden van Sint Agatha doen in de zomeravondcompetitie mee in de A- en B klasse. Thijs Sanders was in de A-klasse de beste Boekelse schutter vóór Arie vd Kimmenade, Jan Weren en Jo Vluggen. In de B-klasse hield Jan Leenders met een derde plaats de Boekelse eer het hoogste voor Maria Janssen, Frits Koolen, Gerrit Janssen, Jan de Wit, Jan Oerlemans en Toon Wassenberg. Als Team eindigde gilde Sint Agatha als derde.

Afscheid Gilde heer Theo van Osch

DSC04866 2. jpgOp 26 augustus 2017 nam Gildeheer Theo van Osch afscheid van zijn 3 gilden. Gilde Sint Agatha was uiteraard met een deputatie aanwezig. Tijdens een druk bezochte viering in de St Petruskerk in Uden werden zijn gilde-versierselen van Gildeheer ingenomen door de hoofdmannen van Uden, Zeeland en Boekel. Nadien werd in de pastorietuin onder het genot van een drankje persoonlijk afscheid genomen van Theo die als kluizenaar in Frankrijk gaat wonen. Wij wensen hem een vruchtbare voortzetting van zijn roeping in deze toch wel bijzondere vorm van zijn priesterambt.

 

KermisToernooi 2017

kermistoernooi 2017.jpgkermistoernooi 2017 5.jpgZaterdag 5 augustus is ons kermistoernooi kruisboogschieten gehouden.
Ondanks het slechte weer aan het begin van de middag namen toch nog 42 kruisboogschutters deel aan de wedstrijden.
Er moesten totaal 20 schoten op 4 masten worden gelost .
De laatste 2 masten (de moeilijkste) telden mee voor "KAMPIOEN".
Bert Vorstenbosch uit Erp en Theo van Kessel uit Groeningen schoten beiden 20 (alles raak).
Na afkampen bleek Bert de beste schutter en ontving het zilveren kampioensschild.

Schutters die een score van 19 en 18 hadden kregen een levensmiddelenpakket.
Het was een geslaagde, gezellige middag.

 

 

BoeCult 2017

DSC04197.jpgDSC04199.jpgTraditioneel wordt BoeCult op zondagmorgen geopend met een H.Mis. Het gilde wordt gevraagd om deze vieringen op te luisteren met hun aanwezigheid. Zo ook op zondag 27 augustus 2017.

Fietstocht 2017

zondag 23 juli: fietstocht

 

FIETSTOCHT 2017 8 web.jpgFIETSTOCHT2017

De activiteitencommissie heeft rond Boekel weer een fietstocht uitgezet. Het weer dreigt roet in het eten te gooien, maar gelukkig valt het mee. In Erp wordt op het terras zelfs een drankje genuttigd, maar terug naar Boekel wordt toch besloten om een deel van de geplande route over te slaan. Meteen na binnenkomst in het gildehuis begint het regenen.De fietstocht wordt in  en bij het gildehuis afgesloten met een zeer gezellige barbecue.

Scholenproject 2017

SCHOLENPROJECT GILDE ST. AGATHA  ZEER GESLAAGD.

In de maanden mei, juni en juli heeft het gilde zeer intensief en met veel plezier samengewerkt met alle basisscholen in Venhorst en Boekel aan het zg. Scholenproject. 

 

scholenkoningen 4x 2017

De bedoeling van deze  samenwerking is om kinderen van het basisonderwijs informatie te verstrekken over het gilde in het algemeen en van gilde St. Agatha in het bijzonder.

Deken-Luitenant Jos Huijben, bijgestaan door het koninspaar Gerrit en Maria en enkele gildeleden, heeft deze informatie verzorgd in een zeer spannend en interessant verhaal bij alle basisscholen in Boekel en Venhorst.

Daarna worden 102 kinderen en hun leerkrachten met tromgeroffel, vendelzwaaiend en met bazuingeschal welkom geheten bij het gildehuis.

Hier wordt door de kinderen gestreden wie er van hun school de Scholenkoning wordt.

De opdrachten die moeten worden  uitgevoerd zijn: vendelzwaaien, trommelen, kruisboogschieten en het beantwoorden van schriftelijke vragen die betrekking hebben op het gilde.

De winnaar van elke afzonderlijke school wordt “Scholenkoning 2017” en ontvangt van Gildekoning Gerrit Janssen een mooie oorkonde met daarop het gildewapen en zijn/haar naam.

Van de Koningin van ons gilde, Maria Janssen, ontvangt elke winnaar een mooi verzilverd schildje.

De 4 scholenkoningen 2017  zijn geworden:

Cornelisschool Venhorst:  Bas Timmers                                                       

Octopusschool Boekel:     Nino van den Elzen   

Uilenspiegel Boekel:        Lynn Emonds                                                        

Regenboog Boekel:         Robbe Thomassen

Namens het gilde dank aan alle kinderen die zo fantastisch hebben gewerkt. Dank aan alle leerkrachten voor hun spontane medewerking en een proficiat met een gildegroet aan de geweldige winnaars!

Dekenluitenant Jos Huijben

Kringgildedag 2017 Someren

DSC03816 2.jpgDe gildedag van kring Peelland in juni 2017 is onder een stralende zon te Someren georganiseerd. De gildebroeders en de talrijke bezoekers hebben genoten van de mooie optocht en spannende wedstrijden.

DSC03827 2.jpg

Gildeboek 2016 10 jaar

DSC03785 2.jpgDSC03788 2.jpg

Bij het passeren van het 10 jarig bestaan is er een prachtig fotoboek gemaakt door Theo Leenen. Dit boek is een initiatief van 3 heroprichters ( Martien van den Brand, Jan Biemans en Toon Wassenberg) in overleg met Theo Leenen samengesteld uit het gilde foto-archief.Het gilde heeft een clinic vlakschieten georganiseerd bij een open dag op Hoeve de Heivelden, en de opbrengst daarvan mede besteed aan dit boek.

Gildekoning 2017

Gildekoning  2017 van Sint Agatha BoekelDSC03443 1 2Gerrit Janssen schoot zich voor de 2e maal tot koning van het Agathagilde. Hij koos zijn vrouw Maria tot koningin.

DSC03425 2DSC03451 2DSC03450 2

Nadat de nieuwe koning de handwassing heeft gedaan en de eed van trouw heeft afgelegd is hij gerechtigd om over het gildevaandel te lopen.

Windvaan plaatsen

DSC03931 2DSC03943 2De verbouwing van het gildehuis is compleet. Met het plaatsen van de windvaan op 29 juni 2017 is een grote klus geklaard.

Gilde Deelname aan NL-DOET

IMG 20170310 WA0015 2

 IMG 20170310 WA0000De gildebroeders hebben met veel plezier deze klussen geklaard mede dankzij de assistentie van enkele clienten en de zeer gemotiveerde leiding.Gilde Sint Agatha Boekel wenst de leiding, de vrijwilligers en de clienten veel succes in de toekomst en veel plezier met de nieuwe DUO-FIETS.
Afgelopen vrijdag en zaterdag 10 maart was het NL doet! . Zo ook gilde Sint Agatha Boekel dat op verzoek van MEMO ( Mensen & Mogelijkheden ) een paar klusjes te klaren had bij gelegenheid van de feestelijke ingebruikname van een prachtige DUO-Fiets voor de cliënten.
Gildebroeders Jan met assistentie van Frits hadden op donderdag 9 maart de ingangsdeur van de fietsenstalling verbreed zodat de nieuwe aanwinst netjes gestald kan worden. Begrijpelijk dat zo'n kostbare aanwinst een goede en veilige plaats nodig heeft..
Op vrijdag 10 maart was het de dag om de DUO-Fiets in ontvangst te nemen. Gildebroeders Jan en Sjef waren 's morgens present om een handje te helpen met het in orde maken van de tuin. De aankleding met de nodige bloemetjes en de plaatsing van wat stoelen en bankjes om de genodigden te kunnen ontvangen in de namiddag.. Tevens kwam het goed van pas om wat parkeerassistentie te geven aan de genodigden zodat het doorgaand verkeer geen problemen ondervond.

Gildekamer Uitbreiding

Begin 2017 werd gestart met de uitbreiding van de gildekamer.

Op deze nieuwspagina treft u in foto's met wat toelichtende tekst de voortgang van dit project.

Onder aanvoering van Jan Manders en met hulp van vele gildebroeders & gildezusters zal daar waar mogelijk zoveel mogelijk met zelfwerkzaamheid deze klus geklaard gaan worden.

 

 

DSC03765webDSC03796web

2 juni 2017

 

De zolder & trappengat bewerken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03613web

DSC03768web

 

18 mei 2017

 

Bijna waterdicht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03597webDSC03602web

 

17 mei 2017

 

Dakbedekking aanbrengen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC03227web

DSC03229web

24 april 2017

 

De vlag in top & De gildewindvaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 2547 web

20 april 2017 IMG 2555 web

 

Gildebroeders weten van aanpakken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 0421 webIMG 0418 web

 

20 april 2017

 

Links : Met vereende krachten wordt in korte tijd veel werk verzet.

 

 

Rechts: Precisie werk vraagt alle aandacht.

 

 

 

 

 

 

 

DSC03089 webDSC03086 web10 april 2017

 

1e Steenlegging door burgemeester Pierre Bos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

DSC03049 webDSC03043 web

6 april 2017

 

Aanlevering  van de spantpoten met zolderverbindingen door v.d Lee Staalbouw

.

 

Het plaatsen van de spantpoten met zolderverbindingen met behulp van een verreiker door Verbruggen.

 

 

 

 

 

 

   

Uitbreiding GildehuisDSC03058 web

6 april 2017

 

 

De berging wordt opgetrokken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 2542 web

IMG 2540 web22 februari 2017

 

De poeren worden volgestort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC02410 webDSC02415 web14 februari 2017

 Het voorwerk voor de verbouwing vraagt om de nodige voorbereidingen.

Links:Het uitmeten van de funderingspoeren.

 

 

 

 

 

Rechts: Na inspanning moet er ook even gerust worden.

 

 

 

 

 

                                          

                       

 

                      
   

                                            

Nieuwe deken

Traditie getrouw haalt gilde St. Agatha op St. Achtendagh ergens in Boekel of Venhorst  de zg. "Nieuwe Deken" op.

Zondag 5 februari, de feestdag van patroonheilige Sint Agatha, ging de stoet naar de Volkelseweg om daar Toon van den Boogaard op te halen.

Maandag 13 februari is vanaf 20.00 uur een receptie voor Toon in het gildehuis.

Een ieder wordt hierbij uitgenodigd om hem te feliciteren.

Toon v.d. Boogaard Nieuwe Deken

Vendelgroet mevr. van Eerdt

Het gilde Sint Agatha Boekel verraste mevrouw van Eerdt met een vendelgroet op haar 100-ste verjaardag op 21 december 2016. Onder het toeziend oog van familie en vele bekenden nam zij deze vol trots in ontvangst.

mevr v Eerdt72


 

De 11de koning van Gilde St. Agatha is Gerrit Janssen

Koning 2016 Gerrit JanssenGilde Sint Agatha Boekel beleeft in 2016 zijn tweede lustrum na de heroprichting in 2006. Zodoende staat op 10 april 2016 het schieten om de 11de gildekoning op het programma.
Voor de traditionele gildemis, voorgegaan door gildeheer Theo van Osch met assistentie van diaken-gildelid Henk van Thiel, is het gildekoor van Sint Barbara uit Dinther aanwezig.
Met de vaste gezangen van Missa Unitatis, aangevuld met toepasselijke wisselende gezangen van Henk Habraken, is de toon voor deze bijzondere dag gezet.
Na een vendelgroet op het kerkplein, als dank aan de vele belangstellende kerkgangers, toog het gilde in optocht naar de gilde-accommodatie aan de Waterval in Boekel.
Met een stevige lunch als ondergrond treden de deelnemers voor de titel: Baron(es) aan waarbij Petra Leenders na een uur het laatste restje van de vogel naar beneden schiet en daarmee de titel “Barones 2016 van Gilde Sint Agatha” op haar naam brengt.
Direct daarna geeft de nieuwe Hoofdman, Jan Weren, het sein om de schietmast, getooid met de robuuste Koningsvogel, te vrijen. Met 3-maal rondtrekken van de gildestoet, met medevoering van de beeltenis van patroonheilige Sint Agatha, en het gezamenlijk bidden van 3 Onze Vaders en Weesgegroeten kan de wedstrijd om het koningschap 2016 beginnen. Maar niet nadat eerst het huidige koningspaar, Jos Huijben en zijn vrouw Corrie, zijn ontdaan van hun koninklijke gewaden met inlevering van de daarbij behorende attributen, het schenken van een prachtig koningsschild door de scheidende koning en een dankwoord van de Hoofdman.
Hierna opent de ex-koning, samen met de Overdeken burgemeester Pierre Bos en de Hoofdman, met een 5-tal gerichte schoten de wedstrijd om de titel “ Gildekoning 2016 Sint Agatha Boekel”.
Met de deelname van 8 geoefende kruisboogschutters wordt na loting aan de wedstrijd begonnen. Onder luide aanmoedigingen van diverse belangstellende aanwezigen, ondersteund door een heerlijke lentezon, ontspint zich een zeer gemotiveerde, soms zelfs wat verbeten, maar zeer sportieve strijd.
Als bijzondere eregast is “Scholen Koning 2015”, Ries Tielemans van de Regenboogschool, met zijn familie aanwezig om te genieten van dit traditionele gildegebeuren.
De rijkelijk versierde koningsvogel, fier staande op zijn 12 meter hoge mast, slaat schot na schot heldhaftig af. Pas na 2,5 uur en met krap 175 rake pijlen geeft hij enigszins aan dat het voor hem toch een ongelijke strijd gaat worden. Dit verhoogt de spanning onder de schutters en de aanwezigen. Dit wordt nog eens sterk geaccentueerd wanneer elk volgend schot begeleid gaat worden met toenemend tromgeroffel en bazuingeschal.
Na 3 uur strijd, bij het 204e rake schot, stort het overgebleven deel van de trotse koningsvogel naar beneden.
Onder luid applaus van publiek en medeschutters realiseert een verbouwereerde Gerrit Janssen dat hij “Koning 2016” van gilde Sint Agatha Boekel is.
Nadat hij akkoord is met de gestelde voorwaarden van het gilde en zijn echtgenote Maria als koningin gevraagd heeft, krijgen zij de versierselen en attributen aangereikt die bij het koningschap horen.
Hierna krijgt de koning het verzoek om over het gildevaandel te lopen met daarop aansluitend een vendelgroet aan het nieuwe koningspaar.
Met de felicitaties van de gildebroeders, gildezusters en bezoekers wordt met een heerlijk diner deze prachtige dag afgesloten.

Op maandagavond 18 april is er vanaf 20.00 uur in het gildehuis een receptie voor het nieuwe Koningspaar en de Barones. U bent hierbij van harte welkom.