Gilde Sint Agatha Boekel

Nieuwe Deken Harrie 2020

Nieuwe Deken 2020 jpgNieuwe Deken 2020 1.jpg"Zondag jl., tijdens St. Achtendagh, heeft gilde Sint Agatha de Nieuwe Deken, Harrie v. d. Heuvel, in Venhorst opgehaald.

Maandag 10 februari is er vanaf 20.00 uur een receptie voor hem in het gildehuis"

Overlijden Gildezuster Maria van den Elzen

2019 Uitvaart Maria vd Elzen.jpgMaria v.d. ElzenOp vrijdag 22 november 2019 is onze zeer gewaardeerde gildezuster Maria van den Elzen- Jansen  op 91- jarige leeftijd overleden.

Maria was vanaf de heroprichting in 2006 lid van ons gilde.

In 2011 schonk Maria een prachtig zilveren schild met daarop de afbeelding van de boerderij waar ze was geboren en opgroeide.

Op 29 november 2019 heeft het gilde met gilde-eer afscheid genomen van hun gildezuster.

Prijswinnaars Clubkampioen Kruisboogschieten 2019

De prijswinnaars van het Clubkampioen kruisboogschieten 2019.

Telkenjare word er geschoten om de Jan Biemans Trofee binnen het gilde Sint Agatha.  Dit zijn de winnaars van het jaar 2019.

Als 1e is geeindigd Arie v.d. Kimmenade; als 2e Thijs Sanders en als 3e Jan Oerlemans.

Vriendenavond Gilde 2019 11 04 4

 

Vriendenavond Gilde 2019 11 04 1Vriendenavond Gilde 2019 11 04 2

Gildezuster Anna v.d.Burgt 95 jaar

IMG 8315 1.jpgIMG 8353 1Vrijdag 26 juli: gildezuster Anna v.d. Burgt-Tielemans, lid van gilde St. Agatha, viert haar 95ste verjaardag. Leden van de overheid van gilde St. Agatha zijn uitgenodigd, om samen met haar en haar naaste familie en kennissen, dit feest te vieren. Er is een hele gezellige feestsfeer; het is te merken dat deze familie echt en hecht is.

De dag daarna, zaterdag 27 juli, doet ze haar verjaardagsfeest nog eens over in en bij het gildehuis, maar nu samen met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Op haar verzoek zal er worden geschoten voor zowel een mannelijke als een vrouwelijke “familiekoning”. Voor het schieten met de kruisboog is binnen de familie veel belangstelling, temeer omdat door de familie Tielemans uit de Mortel al eeuwenlang het gildebloed stroomt van de gruun skût uit Gemert.

Maar voordat er met het schieten wordt begonnen heeft de familie een verrassing voor Anna. Ze hebben een eigen gilde opgericht: gilde Sint Anna! Zoals elk gilde herkenbaar aan hun eigen tenue werd elk familielid, van oud tot jong, voorzien van een gele sjerp met het opschrift “GILDE ST. ANNA”.

Om 15.45 uur klinkt rondom het gildehuis plotseling tromgeroffel. Het gilde is onderweg om aan de jarige gildzuster een vendelgroet te brengen. Hoofdman Jos Huijben feliciteert in zijn toespraak de jarige gildezuster met haar 95ste verjaardag en complimenteert haar met haar vitaliteit: de jarige kan nog volledig deelnemen aan alle activiteiten van het gilde. Haar wijze opmerkingen en raadgevingen tijdens infoavonden en vergaderingen worden dankbaar aanvaard. In zijn toespraak wenst de hoofdman haar proficiat met het zojuist opgericht kersverse familiegilde St. Anna.

Hierna brengt het gilde de hoogste eer aan gildezuster Anna v.d. Burgt: de gildegroet. Tijdens deze ceremonie is duidelijk waarneembaar dat de jarige hiervan erg onder de indruk is.

Met een heel mooi uitgesproken dankwoord van Anna en de uitnodiging om hierop een toost uit te brengen, werd de gildegroet gezellig afgesloten en kon men verder gaan met het familieschieten. De 2 beste schutters, de familiekoningen, werden door Anna geëerd door ze een mooie medaille om te hangen.

(foto: Koning Arie v.d. Kimmenade feliciteert Anna in het bijzijn van Hoofdman Jos Huijben)

Scholenkoningen 2019

Scholenkoning 2019 octopus.jpg scholenkoning Venhorst.jpgSCHOLENPROJECT GILDE ST. AGATHA ZEER GESLAAGD.

In de maand januari heeft het gilde zeer intensief en met veel plezier samengewerkt met alle lagere scholen in Venhorst en Boekel. Deze samenwerking bestond erin om 130 kinderen, die nu de school verlaten, informatie te verstrekken over het gilde.

Hoofdman van het gilde Jos Huijben heeft deze informatie verzorgd. Hij vertelde hoe het gilde vroeger ons dorp Boekel moest verdedigen tegen rovers. Ook werd verteld dat het gilde vroeger veel meer deed dan verdedigen. Het gilde was vroeger ook brandweer en alle mensen die overleden waren werden door het gilde begraven. Verder was het gilde een hulpdienst voor b.v. situaties waarbij iemand gestorven was van een boerderij of een ander bedrijf. Het gilde hielp daar waar vroeger hulp nodig was. Heden te dage zijn er organisaties die deze hulp verzorgen .Het verhaal van de tijd van de ridders werd door de kinderen met open mond aangehoord.

Enkele weken geleden werden de 90 kinderen en hun leerkrachten met tromgeroffel, vendelzwaaiend en met bazuingeschal welkom geheten bij het gildehuis.

Bij het gildehuis werd er door de kinderen gestreden wie er van hun school koning zou worden.

De opdrachten die uitgevoerd moesten worden bestonden uit vendelzwaaien, trommelen, kruisboogschieten.en het invullen van vragen aangaande het gilde.

De winnaar van elke afzonderlijke school is “Scholenkoning 2019” en ontving van Gildekoning Arie v.d. Kimmenade een prachtig verzilverd schild.

Hoofdman Jos Huijben overhandigt aan elke Scholenkoning een prachtige oorkonde met daarop zijn naam en de vermelding dat hij Scholenkoning 2019 is. De scholenkoningen worden, met hun familie, door het gilde als V.I.P. uitgenodigd bij het jaarlijks koningschieten op de derde zondag na Pasen.

Scholenkoning 2019 voor de Cornelisschool uit Venhorst is geworden: Rive de Bruijn en

van de Octopusschool Boekel Teun van Sleeuwen. De Regenboogschool heeft wel alle informatie op school gekregen, maar de opdrachten bij het gildehuis konden vanwege het tropenrooster niet uitgevoerd worden.                                              

Het gilde kan tevreden terugkijken op een zeer geslaagd scholenproject, dankzij de inzet van de leerkrachten en de geweldige, enthousiaste en geweldig goed luisterende kinderen .

Aan allen dank,

Hoofdman Jos Huijben

Kippenhok opgeleverd

Kippenhok 1Kippenhok 3
De oplevering van het kippenhok van het project NL Doet bij de zorgboerderij DE ZIJP heeft zijn beslag gekregen op 20 mei j.l..
Het gilde Sint Agatha heeft dit karwei op zich genomen. Het werk is uitgevoerd door Jan de Wit, Jan Leenders, Jan van Bergen, Frits Koolen onder leiding van Jan Oerlemans.. 
Het werk was een afdak van 2,5 x 8,5 m met daaronder een kippenhok van 2,5 x 2,5 m.

Arie v.d.Kimmenade Gildekoning 2019

arie v.d. Kimmenade Gildekoning 2019.jpg

Nieuwe Koning gilde St. Agatha

Op zondagmiddag 5 mei schoot Arie v.d. Kimmenade zich tot Koning van gilde Sint Agatha.

8 Gildebroeders en 1 gildezuster schoten mee om deze titel. Na 40 rake schoten viel het laatste stuk van de vogel naar beneden. Arie, gildelid sinds 2011, is een actieve kruisboogschutter.

Op maandag 13 mei vanaf 20.00 uur is er in het gildehuis (Waterval 3a) gelegenheid om de nieuwe Koning te feliciteren.

 

Jos Huijben krijgt een lintje

 
 
 
Jos Huijben Lintje 1
 

 Gildebroeder en Hoofdman Jos Huijben werd op 26 april jl. blij verrast met een onderscheiding van Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Alexander voor het vele vrijwilligerswerk dat hij verricht. Hij kreeg deze onderscheiding voor het vele vrijwilligerswerk voor het Boerenbondsmuseum, voor het mannenkoor en voor gilde St. Agatha.

Jos is sinds de heroprichting in 2006 lid van het gilde. Met groot vakmanschap heeft hij geheel belangeloos allerlei attributen t.b.v. het gilde gemaakt zoals: hellebaarden, een stemkistje, een kistje voor het gildeboek, het voorloopbord en de prachtige kast in de raadzaal van het gemeentehuis waarin de Caert van het gilde wordt bewaard. In 2012 en 2015 schoot hij zich tot Koning van het gilde. In februari 2017 werd hij lid van de overheid (bestuur) en in september 2017 Hoofdman (voorzitter) van gilde St. Agatha. Hij stimuleert de sociale taak van het gilde en vindt het erg belangrijk dat ook jeugdigen bij het gilde worden betrokken. Daarom leidt hij het jaarlijkse scholenproject, waarbij de Boekelse basisscholen worden betrokken.

`s Avonds om 19.00 uur toog het voltallige gilde naar de Meeuwenlaan om bij hem thuis een vendelgroet te brengen; de grootste eer die een gildebroeder kan krijgen. Na een korte toespraak van Dekenluitenant (vervangend Hoofdman) Gerrit Janssen, die ook de vendelgroet had gebracht, boden Jos en Corrie alle gildebroeders en gildezusters een oranje bitter en andere drankjes aan.

Het gilde feliciteert Jos met deze mooie onderscheiding!

Ron Dobbelaar Gilde-Baron 2019

Ron DobbelaarRon Dobbelaar Gilde-Baron 2019

Voordat de leden van het gilde gaan schieten voor de titel Koning 2019 wordt op een aparte "vogel" geschoten door de vrienden van het gilde(donateurs) en de 3 Dekens. Zij zijn (nog) niet beëdigd als gildelid en mogen dus niet meedoen met het koningschieten.
Ron Dobbelaar, Staande Deken bij het gilde, schoot het laatste stuk van de "vogel" naar beneden en werd daarmee Baron 2019.

NL-Doet 2019

NL Doet 2019Op 16 maart was het de officiele landelijke vrijwilligersdag NL-Doet.

Maar hier op de Zijp doen ze het nog eens dunnetjes over.

Het zit namelijk zo dat op die dag het weer het niet toe liet om het buitenverblijf voor de kippen te realiseren.

Het Gilde hier uit Boekel , liet het er niet bij zitten en verzet de vrijwilligersdag gewoon. Hier op de Zijp , gaan ze aan de slag om een kippenhok te realiseren.

Voor de gasten van de dagbesteding is dit een geweldige aanvulling. Vorig jaar is de nieuwbouw gerealiseerd, maar de tuin, die wei en een mooi onderkomen voor de dieren moest nog gebeuren.

Nu de lente er aan komt, en we steeds meer naar buiten gaan met z'n allen, verheugen we ons om de ietjes  uit te gaan halen.

Dankzij het gilde wordt er een geweldige stap mee gezet.

Ieder jaar kiest het Gilde een goed doel uit, voor de NL-Doet. Dit jaar Gasthoeve de Zijp. Een dagbesteding voor mensen met dementie. Daarnaast is er een peuterspeelzaal gerealiseerd, welke de deur zeer binnenkort gaat openen. De peuters kunnen ook hier hun activiteiten mee uitbreiden. Kippen voeren, eitjes uithalen en wie weet komt er nog een konijn de kippen vergezellen?

Een prachtig voorbeeld hoe deze dag mooie maatschappelijke  belangen ondersteund. Het is de kracht om voor elkaar te zijn en samen voor hetzelfde doel te staan. In een dorp als Boekel en vandaag hier op de Zijp, voel je de verbondenheid.

Mogen er zoveel mogelijk mensen van gaan genieten, groot en klein, oud en jong. De kinderen die een excursie krijgen voor de theetuin. En iedereen is in de zomermaanden welkom in de bloemenpluktuin en kijk dan vooral nog eens extra naar weer een mooi project van het Gilde, het prachtige kippenhok.

Superbedankt.

Herdenkingspaneel Overleden Gildeleden

Onthulling en Inzegening van het HERDENKINGSPANEEL voor overleden gildeleden.

Inzegening herdenkingspaneel Herdenkingspaneel 2Zondag 17 maart 2019 werd het herdenkingspaneel voor overleden gildeleden in het gildehuis onthuld.

Sinds de heroprichting van gilde St. Agatha in 2006 zijn 5 gildebroeders overleden. Voor hen werd steeds na het overlijden een herdenkingsschildje gemaakt dat op het zilvervest werd meegedragen. Gildebroeder Jan Manders heeft een prachtig herdenkingspaneel van hout gemaakt en dit aan het gilde geschonken. Dit paneel lijkt veel op het grote erepaneel dat al langer in gebruik is voor Koningen, Baronnen en schietkampioenen. De 5 schildjes, die eerder zijn gemaakt, zijn nu op het paneel geplakt. Daarboven bevindt zich een groot zilveren schild met de tekst “ IN BROEDERSCHAP VERBONDEN”.

Zondag 17 maart waren de familieleden van de overleden gildebroeders uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de onthulling van het paneel. Hoofdman Jos Huijben nodigt Gildeheer Henk v.Thiel uit om het nieuwe paneel te zegenen. Na het spelen van de dodenmars door tamboer Arie v.d. Kimmenade wordt gevraagd voor een minuut stilte. Over elke overleden gildebroeder spreekt de hoofdman een kort memoriam, waarna de echtgenoten mevr. Mieneke Kuitert, mevr. Mien Biemans en mevr. Mien v. Sleeuwen, begeleid door Deken Frans van Berloo, het schild van hun dierbare onthullen. De familieleden van gildebroeders Piet Loogman en Mgr. P.v. Velthoven waren helaas niet aanwezig. Deze schilden werden onthult door Koning Jan Leenders.

Het herdenkingspaneel is een aanwinst voor het gilde. Bij aanwezigheid in het gildehuis wordt men steeds zichtbaar herinnerd aan de overleden gildebroeders/gildezusters.

Deken 2019

Nwe Deken 2019 2Op 3 februari 2019, de viering van Sint Achtendagh, heeft gilde Sint Agatha een nieuwe Deken kunnen verwelkommen. In de namiddag trok het gilde op naar De Eiken in Boekel. Aangekomen op nummer 4 gaf de hoofdman, Jos Huijben, een commando waarop de stoet tot stilstand kwam en ging aanbellen samen met de koning en koningin. De familie was in het geheim voorbereid zodat de heer des huizes stralend naar buiten kwam vergezeld van zijn familieleden. Nadat aan alle voorschriften van het gilde-protocol was voldaan was het gilde Sint Agatha in Boekel een deken rijker met de naam: Frans van Berloo. Na de gebruikelike nuttiging van een Bitterke met roggebrood en zult vertrok de de gildestoet met in zijn midden de nieuwe deken en zijn vrouw richting het gildehuis aan de Waterval in Boekel. Dit vergde nogal wat meer tijd dan aanvankelijk ingepland omdat bij de familie Leenen en bij de familie van den Elzen de stoet werd verrast met een hartversterker. Nadien kon met een heerlijk feestmaal en een ruime nazit de Sint Achtendagh besloten worden.  

Huldiging Peter van Hees

Peter v. Hees Landjuweel 20171633 kopieTijdens de H. Mis op St. Cecilia dag worden 4 zangers van het Sint Agathakoor onderscheiden waaronder gildebroeder Peter v Hees. Hij heeft al 40 jaar zijn stem gegeven aan dit koor. Een delegatie van de overheid is aanwezig tijdens de prachtig gezongen H. Mis en feliciteert Peter na afloop namens alle gildeleden.

Clubkampioen kruisboogschieten 2018

Tijdens de vriendenavond op 12 november 2018 werd Thijs Sanders gehuldigd als Clubkampioen kruisboogschieten 2018. Arie Kimmenade en Jan Oerlemans werden respectievelijk 2e en 3e tijdens deze wedstrijden. Thijs kreeg de eer om het Wisselschild, geschonken door wijlen Jan Biemans, omgehangen door een familielid van de familie Biemans. Alle 3 prijswinnaars ontvingen nog een mooi gevuid levensmiddelenpakket. Op de foto de trotse winnaar gildebroeder Thijs

 

2018 11 12 Vriendenavond en kampioen thijs 11 kopieMaria van den Elzen 90 jaar

Maria v.d. Elzen vendelgroet 90 jaar 9 10 2018 6Gilde St. Agatha verrast gildezuster Maria v.d. Elzen.

Na het diner op 9 oktober in Nia Domo geniet Maria v.d. Elzen, samen met haar familie en vrienden, van haar 90 ste verjaardagsfeest.

Dan worden de deuren in het restaurant geopend en treedt gilde Sint Agatha met vliegend vaandel en slaande trom aan.

Blij verrast worden Maria en haar feestgangers buiten verwacht voor een speciale vendelgroet.

De hoofdman van het gilde, Jos Huijben, feliciteert haar namens het gilde en memoreert dat deze speciale vendelgroet gildezuster Maria aangeboden krijgt, omdat zij al een lange tijd niet meer kan deelnemen aan de gildeactiviteiten. Vandaar dat het gilde haar de hoogste eer brengt met een vendelgroet. Daarna bieden Koning Jan Leenders en Koningin Petra Maria een bloemetje aan.

Na de vendelgroet en de felicitaties werd er onder het genot van een kopje koffie nog even lekker nagebuurt.

Lintje voor Jan van Bergen

DSC06876 001.jpgDSC06887 001.jpgDSC06878 001.jpg

 

 

 

 

 

Gildebroeder Jan van Bergen werd op 26 april jl. blij verrast met een onderscheiding van Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Alexander voor het vele vrijwilligerswerk dat hij verricht. 's Avonds toog het voltallige gilde naar Venhorst om hem, voor zijn woning, een vendelgroet te brengen. Daarna bood hij alle gildebroeders en gildezusters een oranje bitter aan. Het gilde feliciteert Jan met deze mooie onderscheiding.

 

 

 

 

Koning 2018

koning Jan L. 1.jpgZondag 8 april jl., tijdens het jaarlijkse koningschieten, schoot gildebroeder Jan Leenders zich tot Koning van gilde Sint Agatha Boekel. 
Hij koos zijn vrouw Petra als Koningin, die zich eerder op de dag als Barones van het gilde had geschoten. 
Zij waren al eerder het koningspaar in 2008 en 2009.
Op maandagdagavond 16 april vanaf 20.00 uur is er in het gildehuis aan de Waterval 3a (nabij het sportpark) een receptie voor het Koningspaar.

Trip naar Gouda en Den Haag

2018 03 14 Gilde in Gouda en den Haag 2e kamer 202018 03 14 Gilde in Gouda en den Haag 2e kamer 33

Op woensdag 14 maart 2018 heeft het gilde Sint Agatha Boekel een bezoek gebracht aan de 2e kamer in Den Haag. Het gezelschap bestond uit gildeleden en vrienden met hun partners.

Dit bezoek was op uitnodiging van het CDA en ook de rondleiding werd door vertegenwoordigers van het CDA goed en zeer informatief verzorgd terwijl ook de inwendige mens niet vergeten werd.

Ook een kort bezoek aan het centrum van Gouda met een mars over het stadsplein met het Oude Stadhuis was de moeite waard.

De deelnemers hebben een plezierige trip meegemaakt op deze zonnige dag waarbij het afsluitende diner de kers op de taart was.

De foto.s links en rechts geven een korte blik van de groep . Links voor het Oude Stadhuis in Gouda en rechts bij aankomst op het Binnenhof.

NL Doet 2018

IMG 20180310 121637 kopieOok dit jaar heeft het gilde meegedaan aan de actie van het Oranje Fonds "NL-Doet ". De organisatie MEMO ( Mensen & Mogelijkheden) uit Boekel had gevraagd om hulp bij het opknappen van hun gebouw. Het was nodig om enkele ruimten op te pimpen. Onder aanvoering van Jan Oerlemans met ondersteuning van Peter van Hees,   Frits Koolen en Jan Leenders werd deze klus met grote inzet en vakkundig geklaard.

Deken 2018

Nieuwe Deken Ron

receptie Ron 18 web.jpgOmdat Ron Dobbelaar, de Nieuwe Deken van gilde St. Agatha, tijdens St. Achtendagh ziek was, is hij op maandag 19 februari alsnog door de Hoofdman geïnstalleerd. Na de installatie werd hem buiten een vendelgroet gebracht. In het gildehuis werd hij door de gildeleden en andere belangstellenden gefeliciteerd. Daarna was het een zeer gezellig samenzijn en werd er een toost op de nieuwe deken uitgebracht.

Het gilde wenst hem veel plezier en broederschap binnen de vereniging.

Cor van den Elsen ge-eerd met Lintje

DSC05699 kopie.jpgDSC05718 kopie.jpgGildebroeder Cor van den Elsen werd op 31 december j.l. verrast met een onderscheiding van zijne Hoogheid Koning Alexander. Cor was aan zijn laatste dag als kassier van het Boerenbondmuseum aan het werk toen plotseling zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen aangevuld met vele familie-leden begeleid door burgemeester Pierre Bos en het gilde uit Boekel ten tonele verschenen. Totaal beduusd onderging Cor deze huldiging voor het vele werk wat hij voor het Boerenbondsmuseum, voor het gilde en voor zijn diensten aan de parochie Sint Agatha in Boekel. Nadat de burgemeester hem de versierselen had opgespeld , de oorkonde aangereikt en natuurlijk zijn vrouw een mooi bloemstuk overhandigd had volgde een vendelgroet van zijn gildebroeders. Cor PROFICIAT!

No images